Kdo sem?

Sem diplomantka psihosocialne pomoči in specializantka logoterapije, ki je moja strast. Delam pod mentorstvom mag. Klemna Kobala, specialističnega doktorja psihoterapije, profesorja in strokovnega vodje Akademije za psihoterapijo Logoterapijo. Logoterapija kot psihoterapevtska smer vnaša v psihoterapijo nekaj novega in edinstvenega, in sicer spoznanje, da je človek duhovno bitje. Izhajajoč iz duhovnih potreb človeka skuša odgovoriti na osnovna eksistenčna vprašanja, ki so pomembna tako za duševno zdravega kot duševno bolnega človeka. V logoterapiji sem odkrila veliko novega, kar me je zelo pritegnilo – med drugim koncept samopreseganja, in sicer v več smislih: da presežeš sebe zaradi ljubezni do bližnjega in sebe kot osebo v smislu preseganja nekih svojih omejitev, omejujočih prepričanj ipd.

Kot večni optimist in entuziast vedno iščem pozitivno in lepo v vseh ljudeh in situacijah, ker globoko verjamem, da vsi to lepo tudi imamo, čeprav se nam morda trenutno ne zdi tako. Sem velika ljubiteljica psov in prosti čas preživljam s svojim partnerjem in posvojeno psičko Niko, ki je vir mojega veselja.

Pri terapijah dajem poudarek na aktivno poslušanje, brezpogojno sprejemanje osebe, ki jo imam pred seboj, empatijo, avtentičnost in osebno rast. Kot terapevtka želim klientu ponuditi prostor, sprejemanje in empatijo za samoizražanje emocij, misli in občutkov, kar klienta privede do pozitivnega samoraziskovanja in refleksije, samoaktualizacije oz. osebne rasti.

Želim pomagati klientom prepoznati priložnosti, ki jim omogočajo živeti bolj zadovoljujoče, torej smiselno življenje. To vključuje pomoč pri odločanju in soočanju z neko življenjsko krizo, razvijanje samozavedanja in delo s čustvi, mislimi ter percepcijami.

Biti svetovalec zahteva dobro mero samorefleksije, odprtosti in dela na sebi. Lastna osebna rast je NUJNA sestavina veščine svetovanja kontinuirane vseživljenjske izobrazbe, zato se sama nenehno izobražujem in delam na sebi. Kako naj sicer damo drugim to, česar ne znamo dati sebi?

Prepričana sem, da so me moje osebnostne lastnosti, študij psihosocialne pomoči in svetovanja, študij logoterapije ter dolgoletno delo na sebi, ki vključuje tudi osebno psihoterapijo, pripravili za uspešno delo psihosocialne svetovalke in psihoterapevtke.

Menim, da pogum ne pomeni zahtevati od sebe popolnosti, ampak je pogum sprejeti to, da smo »samo« dovolj dobri, česar se vztrajno, a uspešno učim tudi sama. S tem spoznanjem želim pomagati tudi svojim klientom.

Ana Rameša